دفاع مقدس حماسه درخشان تاریخ ایران
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، اختلافات ایران و عراق شدت گرفت؛ بحرانی که در گذشته توسط دو ابرقدرت وقت مهار میشد، به بحرانی تبدیل شد که یک طرف آن کشور انقلابی ایران و طرف دیگر دو قطب جهانی قرار گرفته بودند. به عبارت دیگر، انگیزه آغازگران جنگ علیه ایران، ترکیبی از دو انگیزه منطقهای و جهانی بود. دنیای تقسیم شده به بلوکهای شرق و غرب و منطق حاکم بر روابط و مناسبات نظام دوقطبی، هرگونه انقلابی با ماهیت دینی و اسلامی را خلاف منافع خود ارزیابی میکرد. در نتیجه، اجازه تولد قطب مستقلی را – که نطفه آن با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران بسته شده بود – نمیداد. از سوی دیگر، اسرائیل و کشورهای مرتجع عرب به دلیل عدم مشروعیت مردمی، از پیروزی انقلاب اسلامی احساس نگرانی کرده و از تأثیر آن در مسلمانان منطقه هراسان بودند.
آغاز جنگ نابرابر هشت ساله عراق علیه ملت ایران در اواخر شهریور سال ۵۹، رویدادی بود که تلخی و روسیاهی آن در نهایت نصیب دشمن بعثی و در مجموع تمام دشمنان انقلاب اسلامی شد.
دفاع هشت ساله مردم و رزمندگان این میهن علیه متجاوزان که یک امداد الهی بود باعث شد جوانان و نوجوانان با خون خود نهال نورس انقلاب را آبیاری کنند تا برای امروز مردم کشور خود امنیت و آزادی را به ارمغان آورند.
۶۰ درصد از افزون بر ۲۲۰ شهید دوران دفاع مقدس را جوانان تشکیل دادند.
بسیاری از فرماندهان ، سرداران ، بسیجیان و سپاهی و ارتشی و حتی همه ملت از روزها و شب های سخت و پرخطر جنگ تحمیلی و شرایط ویژه ای آن روز
می گویند. آنان که از افتخارآفرینان آن دوره حساس تاریخی بودند واقعیتها و ناگفتههای بسیاری از آن حماسه تاریخی به خاطر دارند.
ملت ایران به ویژه رزمندگان در این حماسه تاریخی، زیباترین تابلوی ایثار و فداکاری را در کارنامه انقلاب اسلامی خلق کردند که برای همیشه در تاریخ این سرزمین ماندگار خواهد بود.
ارتشی ها از جمله نیروهای مسلح جمهوری اسلامی بودند که در کنار دیگر نیروها در حماسه هشت سال دفاع مقدس از کیان جمهوری اسلامی دفاع و به نظام اسلامی ادای دین کردند.
نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی که در آن زمان با توجه به تحولاتی که پس از انقلاب در آن ایجاد شده بود در برحه حساسی قرار داشت و استعداد آن از حدود ۲۸۵ هزار نفر به حدود ۱۵۰ هزار نفر و قدرت عملیاتی آن به چهار لشگر با آمادگی رزمی پایین کاهش یافته بود در غائله کردستان و آذربایجان غربی درگیر بود.
عمدهترین یگانهای زمینی ارتش که از همان نخستین روز نبرد در (۳۱شهریور۵۹) با ارتش عراق درگیر شدند، لشگر ۹۲ زرهی خوزستان در منطقه جنوب و لشگر ۸۱ زرهی کرمانشاه در منطقه غرب بودند.
دشمن پس از تصرف خونین پاسگاه فکه در مقابل دفاع دلاورانه یک گروه رزمی از تیپ۳۷ زرهی شیراز، به مواضع گروه رزمی۳۷ مستقر در تپه ماهورهای فکه حمله می کند، اما با آتش دقیق و مقاومت شدید دلاورمردان ارتش مواجه و مجبور به عقب نشینی می شود.
در همین روز گروه های رزمی ارتش جمهوری اسلامی از جمله گروه ۱۳۸ پیاده از لشگر ۲۱ و یک گروه رزمی از تیپ ۸۴ خرم آباد به صفوف مدافعان ارتش اسلام پیوستند.
یکی از فرماندهان ارتش در جنگ هشت ساله و نابرابر ایران با رژیم بعثی عراق در گفت و گو با خبرنگار ایرنا به بیان خاطرات خود از روزهای سخت و تاریک جنگ در منطقه غرب کشور میپردازد.
سرتیپ دوم ستاد علی عبدی بسطامی در آن زمان در سمت فرمانده گروهان، افسر عملیات، معاون و سرپرست و فرمانده گردان پیاده در دوران دفاع مقدس در مناطق جنوب و غرب حضور داشته است.
وی هم اکنون نیز یکی از نویسندگان خاطرات دوران دفاع مقدس است و از خود کتابهای بسیاری از جمله “عبور از سیروان” و “استقبال خونین” و … ثبت و به یادگار گذاشته است.
این رزمنده و نویسنده دفاع مقدس، خاطرات جنگ تحمیلی را روایتی تلخ و شیرین از ظلم، ایثار و پیروزی می داند که در اذهان مردم دنیا نقش بسته است.
این مدرس دانشکده افسری امام علی (ع)ارتش جمهوری اسلامی، جنگ نابرابر هشت ساله علیه ملت ایران را یادآور نام و رشادت فرماندهان و سربازان دلاور کشور عنوان کرد.
سرتیپ دوم ستاد علی عبدی بسطامی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: وجه تمایز جنگی که در دهه ۶۰ در ایران رخ داد با دیگر جنگها، سایه معنویت در کنار ایثارگری، رشادت و از خود گذشتگی بود که پس از سال های سال همچنان در روح و ذهن همه مردم ثبت و ضبط شده است.
وی در آثار خود به گوشه هاایی از حوادثی پرداخته کـه در مقطعی از زمان در محدودهای جغرافیایی غرب و جنوب کشور رخ داده است. .
این پیشکسوت دوران دفاع مقدس یادآور شد: در زمان جنگ هشت ساله وسعت عملیات مسلحانه و روانی گروه هـای ضـد انقـلاب اسـلامی کـه بـا پیروزی انقلاب آغاز شد و بعد از آن هـم ادامـه داشـت، در حدی بود که دو لشکر ۲۸ و ۶۴ ارتـش و تـوان قابـل تـوجهی از سـپاه پاسداران، ژاندارمری، شهربانی و نیروهـای مردمـی را سـالهـا درگیـر کند.
وی با اشاره به عملیات مسلحانه و روانی اتحاد گروه های ضد انقلاب و مقابله نیروهای نظامی و انتظامی کشور برای مهار و سرکوب عوامل ناامنی را در ۲ مقطع زمانی و مرحله عنوان کرد و افزود: مرحله اول از اولین روزهای بعد از پیروزی انقلاب آغاز و تا ورود هیأت حسن نیت به کردستان ادامه یافت و مرحله دوم از اوایل اردیبهشت ماه ۱۳۵۹ آغاز و تا پاکسازی کل منطقـه و برقراری امنیت کامل ادامه داشت.
عبدی بسطامی تصریح کرد: در مجموع برای فرماندهان و رزمندگان حاضر در جنگ عراق که هم اکنون نیز در قید حیات هستند این واقعه تاریخی هیچ گاه فراموش شدنی نیست زیرا در کنار تمام رشادت ها، شهادت های ایثارگرانه بسیاری از همرزمان ما و مجروح شدن و اسارت آنها فراموش نمی شود.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به کمبودهایی که در آن زمان به علت نوپایی انقلاب اسلامی و همچنین کمک هایی که به دشمن بعثی از بیشتر کشورهای اروپایی و پیشرفته می شد می توان گفت: مقابله دلاورمردانه و پیروزی ایران بدون حتی از دست دادن یک وجب از این خاک اوج نوآوری و خلاقیت رزمندگان نوجوان و جوان هشت سال دفاع مقدس بود.
این نویسنده و پیشکسوت دوران دفاع مقدس افزود: بیان این رشادت ها به نسل جوان جامعه می تواند علاوه بر ایجاد امید و افتخار برای آنها، هدفمندی و ساختارمندی مسیر زندگی آنها را در آینده موجب شود.
بر اساس آمار موجود پنج میلیون ایرانی در جنگ تحمیلی شرکت کردند که از این تعداد افزون بر ۲۲۰ هزار نفر به شهادت رسیدند. از میان شهدای جنگ تحمیلی، ۱۶ هزار نفر در جریان بمباران مناطق مسکونی به شهادت رسیدند و بقیه در جبهه های نبرد شهید شدند.
در دفاع مقدس ۸۵ هزار نیروی بسیجی و ۴۸ هزار ارتشی ، بیش از ۳۳ هزار دانش آموز و بیش از سه هزار و ۵۰۰ دانشجو به شهادت رسیدند.
در این دوران ۸۸ مسیحی، ۱۸ کلیمی و ۹ زرتشتی در دفاع از خاک میهن شهید شدند و ۲ هزار تبعه غیر ایرانی نیز با حضور در جبهه های نبرد در مقابل عراق به شهادت رسیدند.
irna.ir
tabnak.ir